Kwistbeekdal Helden

Op de Stogger, tussen Helden en Panningen, ontspringt de kwistbeek die beeldvormend is voor het landschap tussen Helden en Baarlo.
Parallel aan de Baarloseweg in Helden stroomt de beek door een laaggelegen, voormalig landbouwgebied, dat opgeofferd is aan de natuur. Door kwelwater, uit o.a. de hoger gelegen Heldense Bossen, is het gebied praktisch altijd drassig.
De oorspronkelijk meanderende kwistbeek loopt parallel aan een, in de periode van ruilverkavelingen, gegraven kanaal. Deze waterwegen worden, in combinatie met een aantal kleinere slootjes, gebruikt om de waterafvoer van landbouwgronden te reguleren.
In het gebied komt veel natuurlijke begroeiing van wilgen en elzen voor. Er zijn diverse vennen aangelegd. Op de hogere stukken tref je nog een aantal weilanden aan. Een aantal daarvan wordt beheerd door natuurorganisaties als Staatsbosbeheer en IVN. Anderen zijn nog in gebruik door agrariërs. Opvallend is dat de perceelgrenzen zich duidelijk aftekenen in het landschap.

Om de historie van het gebied te illustreren is de Onderste Schans aangelegd. Dit is een reconstructie van een Schans uit de 16e eeuw. Hierin is een vleermuiskelder geïntegreerd.

Door de ligging en variatie is het natte kwistbeekdal een waardevolle aanvulling om de droge bosrijke omgeving van Helden.

icon-car.pngFullscreen-Logo
Kwistbeekdal Helden

loading map - please wait...

Kwistbeekdal Helden 51.330612, 6.017418


Meer Foto’s

Geef een reactie