Musschenberg en Weerdbeemden

Hoe weinig had je als kind nodig om je te amuseren. Zand, water, stenen, bomen en wat struiken waren voldoende om je een fantastische dag te bezorgen. Deze herinnering van nostalgie zal bij velen opkomen als ze in het gebied van de Musschenberg en de Weerdbeemden zijn.

Kenmerkend voor dit gebied tussen Kessel en Neer is de hoge zandrug die ruim 15 meter hoger ligt dan de maasbedding. Dit zorgt voor een uniek uitzicht over de maas en het achterliggende landschap.
Bijzonder is de uitmonding van het “Afwateringskanaal” ofwel het “Neers Kanaal” in de Maas. Vanaf de waterval, aan de Napoleonsweg in Neer, is dit kanaal een ondiep kabbelend beekje met dikke maaskeien. In combinatie met een 15 meter hoge Musschenberg en het struikgewas is de uitmonding van het kanaal in de maas, een populaire bestemming voor ouders met kinderen om te ravotten.
Richting Kessel gaat de Musschenberg over in de Weerdbeemden. Hier is de zandrug van de maas begroeid met struiken. In combinatie met de Maas is dit een ideaal vogelgebied.
In het verleden is hier klei afgegraven voor een steenfabriek die er nog steeds ligt. Door dit kleinschalig afgraven is er een afwisselend moerassig gebied ontstaan met een boeiende flora en fauna. Het gebied wordt begraasd door Gallowayrunderen.

icon-car.pngFullscreen-Logo
Musschenberg Neer

loading map - please wait...

Musschenberg Neer 51.268467, 6.014671

Meer foto’s

Geef een reactie